på bokfronten i början av juli…

Standard

Jag vet inte om det är jag som inte förstår mig på sk ”god” litteratur eller vad det är.

Sofi Oksanens ”Utrensning” har ju fått massor med fin kritik o det ska vara en sån läsupplevelse… Jag kommer ingenstans med den. Tråkigt språk. Tråkig handling (ingenting händer ju!). Tråkiga miljöbeskrivningar. Nej tack. Jag kommer inte att läsa klart den, även om jag är av den uppfattningen att om det bara går ska man ge alla böcker en ärlig chans o inte ge upp efter 5 sidor. Jag har tvingat mig igenom runt 100 så nu får det vara.

Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” är en annan historia, en rövarhistoria om en svensk Forrest Gump, ungefär. Inte fullt så hejdlöst rolig som den utmålas, men alldeles lagom att ha som läselektyr när man vill fnissa lite. Det är en hel del figurer, både fact and fiction, som driver händelserna framåt.

Så har jag just fått hem den andra ? boken av en ny bekanskap som har en lite annorlunda ”hjältinna”. Det är Elly Griffiths som skriver om rättsarkeologen Ruth Galloway som med sin expertkunskap om gamla ben o arkeologi bistår polisen. Nej, det var inte hennes andra bok om Ruth, det är den tredje… den andra heter Janusstenen o kommer i pocket i juli, så jag får ha ögonen öppna!

Min ”gamle” favvo-författare Ian Rankin har en ny pocket ute, ”Misstro” som ska vara första delen i en ny serie. Rankin har ju pensionerat Rebus o huvudpersonerna i ”Öppet hus” sitter väl fortfarande inne, så han måste ju hitta på nåt nytt 🙂 .

… och ja, jag vet. Min boklista innehåller fortfarande en hel del oläst… En del är påbörjade men jag inser att jag nog inte kommer att läsa färdigt på ett bra tag, andra som bara hamnar underst i högen för jag hittar nåt som verkar mer intressant för ögonblicket… Men jag lever alltid på hoppet att jag ska ha läst alla böcker jag har, förr eller senare, mer eller mindre. 🙂

»

  • Fniss… då behöver jag inte ha dåligt samvete då ?

   Förresten, den passar utmärkt som läsemöbel utomhus, våran nya trädgårdsmöbel… Rullbänk tror jag den beskrevs som på nåt ställe, fästmanssoffa av nån annan. Fästmanssoffa låter absolut trevligast!

   Gilla

 1. Hundraåringen var för mig hejdlöst rolig, historiskt intressant (men ganska tråkigt) och halvtråkig ibland. Men jag tycker att den är klart värd att rekommendera, och jag hoppas att så många som möjligt läser den! De andra boktipsen har jag inte läst, det kanske är något att beta av. Faktum är att jag läser mest faktalitteratur nu ( gubevars vad gammal jag känner mig när jag erkänner det!), och stupar därför i säng utan att läsa en rad skönlitteratur…

  Gilla

  • Ja Det beror ju lite på dagsformen hur roligt man tycker det är, också… Men ”Hundraåringen” var en rolig bekantskap, även om jag inte skrattade hejdlöst hela boken igenom. Jag läser gärna olika sorters böcker, vid olika tidpunkter, för att vidga mina horisonter lite!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s