Full av intryck

Standard

Så är jag hemma igen efter dagens utflykt till kungl.hufvudstadens museer.

En dag fylld av konst o mer konst… nästan överdoserat, hihihi!

Anita mötte mig på Centralen o sen tog vi tunnelbana till Slussen varifrån vi gick längs kajen till Fotografiska museet.

Innan vi gick upp till Felländers foton så kollade vi Robert Mapplethorpe – nja, inte riktigt min grej. Så var vi längst bort i hörnet o kikade på Eleanor Coppolas ”Circle of Memory” – vet inte hur man ska katalogisera hennes verk, men det var en fantastisk stark upplevelse! Eleanor Coppolas verk presenteras så här i museets lilla folder:

Eleanor och Francis Ford Coppolas son Gian-Carlo omkom i en bilolycka 1986, endast 22 år gammal. Under sitt sorgearbete deltog Eleanor i en minnesceremoni vid en gånggrift på Irland, en upplevelse som påverkade henne starkt. I en gränsöverskridande installation återskapar hon den rituella platsen – .”

Därefter gick vi rakt på huvudnumret – orsaken till varför jag ville till Fotografiska: Jacob Felländers ”I want to live close to you”. Verken presenteras så här i museets lilla folder:

För den svenske fotografen Jacob Felländer handlar fotografi inte om att fånga ett enda ögonblick på film. Felländer har utvecklat en teknik där han genom att modifiera gamla kameror kan fånga flera exponeringar i en o samma bild. På så vis kan en längre tidsperiod rymmas inom ett enda fotografi. För betraktare kan de te sig som att Jacob Felländers abstrakta stads- och landskapsbildeer hoppar oregelbundet mellan tid och rum.

Felländers bilder var ÄNNU mer magiska i verkligheten än på bild i fototidning eller ens i fotoboken. Stora. Starka. Fantastiska. Den största bilden var dryga metern hög… men TIO METER LÅNG! Finns bara en sak att säga om du är intresserad av konstfoto: GÅ o SE !

Efter Felländer blev Liu Bolin ”The Invisible Man” inte så uppmärksammad som den kanske annars skulle ha blivit av mig?

Å som vanligt när jag är på museum så följde en bok med hem… Felländers har jag ju redan, men de hade även ”Rosebud Sioux, Ett folk i förvandling” med foton av den till Amerika utvandrade svensken John Andersson som fotograferade indianer i Rosebud i slutet av 1800- början på 1900-talet. Utställningen var på biblioteket här i stan nånstans i mitten av 1980-talet (?) å sen var vi faktiskt till Silvanum i Gävle o såg den några år senare. Fantastiska foton! Ja, så köpte jag ett par anteckningsböcker med blanka sidor oxå…

Efter de upplevelserna vacklade vi ut o traskade tillbaka till Slussen, varifrån vi tog Djurgårdsfärjan. Första lilla båtturen var tvärsöver vattnet till Gröna Lund på Djurgården, o sen nästa lilla tur var över vattnet till Blasieholmen, där vi klev av, för att gå runt nere vid vattnet på baksidan av Östasiatiska museet o över bron till vår nästa anhalt på programmet:

Nationalmuseum. Lust & Last. Så här presenteras utställningen på Nationalmuseums hemsida:

Utställningen Lust & Last visar exempel på hur sexualitet, dygd och synd har skildrats i konsten från 1500-talet fram till idag. Från en tid när kyrkan predikade att sexuell kontakt bara fick förekomma inom äktenskapet till dagens ifrågasättande av vem den erotiska konsten är skapad för.

Men vi började med en räkmacka o dricka till i restaurang Atrium innan vi gav oss i kast med utställningen.
Som väntat – de bilder som jag tilltalades av var det som jag sa innan… Det gamla måleriet från 1500-talet o framåt, o alla teckningarna, framför allt brevväxlingen mellan Sergel o Ehrensvärd. Det är ju många många teckningar, även en av Rembrandt van Rijn, så det går inte att minnas dem alla. Det som jag däremot varken tycker var erotiskt eller sensuellt är de där modernare verken som mest känns som effektsökeri, se mig! UPPMÄRKSAMMA MIG! I min värld finns inte minsta lilla lust i sånt.

Från Nationalmuseums museibutik fick en bärkasse med rosor o naturligtvis utställningskatalogen, Lust & Last, följa med hem.

Efter Nationalmuseum tog vi bussen till Centralen å sen traskade vi till Sergels torg o ner till PocketShop. Ja, men vad trodde du? Mycket att läsa, ju. (som om jag inte hade nog med böcker i kassarna från Fotografiska o Nationalmuseum….)

Nåja. Från PocketShop fick jag med mig ett par anteckningsböcker o en bok: Neil Gaimans American Gods (ja, Elisabeth o Nathalie, nu ska jag oxå läsa den!) o att bära hela härligheten i en kasse med motiv av Carl Johan de Geer: Monster!

Sen traskade vi tillbaka till Centralen där Anita såg till att jag kom med på rätt tåg, satt mig ner o vinkade av mig. Ja, Anita hade ju lovat Raaaél se till mig idag o att jag kom i rätt tid o kom med på tåget hem… Å hon skötte sitt uppdrag med den äran! 🙂

Väl hemma igen efter en rolig o berikande dag med många intryck, insikter o mycket trevligt sällskap!

Tack Anita, för allt idag!

🙂

Jadå, foton kommer, men inte ikväll. Nu när jag laddat in korten i kameran så tyckte Photoshop Elements 9 att det var dags för en säkerhetskopiering, å det tar en stund. Nu orkar jag inte börja bildbehandla o fixa med bilderna ikväll, så det får bli en annan dag.

😀
… Å bokbrist ska jag väl inte drabbas av den här semestern: I posten idag hade jag fått pocketbokpaketet jag beställt från Bokus.se OCH boken o DVDn jag beställt från Amazon.com….

»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s