Morgon i Jenin och Niceville

Standard

Har ägnat senaste tidens läsning åt två lite annorlunda böcker… Jag är ju vanligtvis svag för deckare, thrillers o lite lättsmält sk chick-lit så de här två böckerna var av annorlunda slag. Inte annorlunda dåligt, utan annorlunda bra.

Böckerna är romaner – inte faktaböcker, även om man får en del ny kunskap på vägen…

 

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

Handlar om en palestinsk familj som 1948 när staten Israel skapas blir förflyttade till ett flyktingläger o hur deras liv från 1948 fram till nutid förändras. Ett annorlunda perspektiv, en för mina västerländska ögon annorlunda kultur. Mycket intressant och bra! Det ligger ju så nära i tiden – men ändå inte så nära att man hängt med i all rapportering om det eller kan historien bakom. Ovant är dock att ”alla heter lika” – men det är väl mera att jag är ovan arabiskt namnskick än nåt annat.

 

Den andra boken jag ägnat läsetid är

 

Niceville av Kathryn Stockett

En bok om en bok… om svarta hembiträden och deras vita arbetsgivare i amerikanska södern, Mississippi, 1960-1964 ungefär. År när skillnaderna mellan färgade och vita var viktigare än det mesta annat i samhället. En ung ambitiös vit kvinna får idén att kontakta svarta hembiträden och skriva om deras liv o deras vita arbetsgivare o hur de behandlas… Även denna bok handlar om ”nutidshistoria” – 60-tal i USA, Martin Luther King, svartas rättigheter (som idag känns självklara).

 

Ingen av böckerna ger några fullständiga svar på frågorna som uppkommer under läsningen – och det FINNS nog inte ens svar på allt. Och mycket har blivit bättre, men det finns ändå mycket kvar att göra.

Men båda böckerna var väl värda att läsas! REKOMMENDERAS! Och båda böckerna finns i pocket, så man behöver inte ruinera sig ekonomiskt heller. Om man inte uppsöker sitt lokala bibliotek, då blir det ännu billigare om man lånar där – om de har boken/böckerna?

Ett svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s