Halloween 2012

Standard

Man kan bli lite förvirrad… helgen som var firades Halloween (i affärerna, i alla fall). Helgen som kommer är det Alla helgons dag på lördag, den 3 november.

Så här står det i Wikipedia om Halloween:

Halloween (från engelskans All hallows’ even, ’alla helgons afton’)  är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, slog den igenom i Sverige under 1990-talets andra hälft. En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Det svenska Halloweenfirandet kan ses som etablerat, och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.
– – –
Halloween firas alltid 31 oktober i USA och Storbritannien, eftersom helgens namn (se ovan) avser dagen – egentligen aftonen – före allhelgonadagen, en dag som även i Sverige fortfarande infaller den 1 november, men utan att vara helgdag där längre. Det kan råda olika uppfattningar om vilken dag Halloween ska firas på i Sverige. Helgen kan med viss kreativitet även sammanknytas med alla helgons dag. Den helgen kan i Sverige infalla från 31 oktober till 6 november. Halloweenfester och anknutna maskerader kan förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början av november.
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween

Halloween är ju inte svenskt helgfirande som Allhelgonadagen. Men ju mer multikulturella vi blir, ju mer smyger sig andra och nya traditioner in, framför allt dom som affärsidkarna kan tjäna pengar på 🙂 Även årets helgfiranden ses över när vi får in mer o fler andra kulturer och traditioner i lilla Sverige.

Jannes syrra jobbade ju åt FN i många år, där de verkligen har många olika religioner o traditioner att ta hänsyn till. Istället för att följa varje lands helgdagar så hade alla anställda ett visst antal dagar att fördela under året för ”sina” högtider o helgdagar. De kunde lägga in sin egen nationaldag, de kristna firade t ex jul och påsk, katolikerna la till ett antal helgons dagar o muslimerna hade sina religiösa högtider o helgdagar.  Samma antal ”helgdagar” per år för alla anställda, bara att fördela på bästa sätt. Det är multikulturell demokrati i mina ögon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s